The history of witches and Halloween (La ceas de seara de Halloween, o scurta istorie, putin altfel a vrajitoarelor in cele mai diverse culturi)Deşi deghizarea şi impersonarea de vrajitoare, mumii, zombi sau fantome sunt activităţile preferate ale acestei seri de Haloween, Bookstory îţi propune sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 19:00, o călătorie captivantă în cele mai diverse culturi , prin istoria captivantă, lipsită de prejudecăţi a vrăjitoarelor.
Va oferim o alternativă de a petrece seara de Haloween , o întâlnire în care ne dorim să descoperim o istorie puţin altfel, străbătută de mituri, credinţe populare , din cele mai diverse culturi, sortite să dispară, dacă nu sunt povestite.
Şi pentru că doar cărţile bune se adresează celor care vor să trăiască mai multe vieţi , dedicăm întâlnirea noastră nocturnă cărţii "O istorie puţin altfel a vrăjitoarelor şi a prigonirii lor" , un volum scris de Dieter Breuers ce oglindeşte o evoluţie obiectivă a evenimentelor legate de persecuţia celor bănuite a fi vrăjitoare.

Cartea lui Dieter Breuers este una de popularizare a istoriei, foarte bine documentată, o incursiune vie în vremuri marcate de prejudecăţi, superstiţii, frică şi decizii luate în pripă.
Cei prezenţi vor avea surpriză să descopere că "vânătoarea de vrăjitoare era numai în cele mai rare cazuri ordonată de sus, de cele mai multe ori era instigată de jos, dacă nu chiar promovată."
60 000 de victime în şase secole. Acesta este teribilul bilanţal persecuţiei vrăjitoarelor din Evul Mediu până aproape de timpurile noastre
Oamenii accelor vremuri erau îngroziţi, marcaţi de o teamă pe care azi prea greu o putem înţelege – teamă de foamete, molime şi război. Iar pentru aceste năpaste găseau repede explicaţia salvatoare: magie şi vrăjitorie.
Invitaţi:
Valer Simion Cosma, istoric

Este blogger şi prozator de ocazie, cu lecturi ce acoperă un spectru larg, de la teologie la literatură postcolonială, trecând fireşte prin literatură, antropologie, politologie şi...istorie.
Printre domeniile sale de interes: religia populară, lumea ţărănească, modernizarea şi construirea identităţilor naţionale
Momentan lucrează că cercetător pentru Pecs University (Ungaria) într-un proiect ce vizează studiul religiei populare în Europa Centrală.
Gergely Edó este scriitoare şi una din coordonatoarele Centrului Spiritual Gandhi. Este life coach şi instructor yoga. (http://www.edofm.ro/)
Sărbătoarea în sine, 31 octombrie, este încă de pe vremea vechilor celţi, a căror credinţă sărbătorea Anul Nou la această dată. Poporul celt credea că la această dată toate legile timpului şi ale spaţiului erau anulate, permiţând astfel tuturor spiritelor să se întoarcă printre cei vii. Odată cuceriţi de români, ei le-au transmis acestora obiceiurile lor. Deghizarea în fantome şi vrăjitoare a devenit un adevărat ritual pentru românii ce credeau cu tărie în posedarea de către spirite malefice. Sărbătorirea Halloween-ului a fost adusă în America de către mulţimea de imigranţi irlandezi care a poposit pe ţărmurile continentului în jurul anilor 1840. Tot din tradiţiile acestora a izvorât şi obiceiul cioplirii dovlecilor şi plasarea unei lumânări în interior, pentru a capătă o faţă demonică.

Event Date: 31 Oct.
About Event Date: The date is set, it will not change
Organiser: Bookstory, a downtown independent bookstore
Domain: Culture, Interculturalism,
Cluj-Napoca 2015 priorities: SHARE Culture,
Location: Bookstory, Eroilor Str, no 6, Cluj-Napoca

About Event

Comments:

Add Comment